Scroll Top

În prima parte am identificat componentele genetice care vor avea efect asupra dezvoltării musculare și performanței sportive. În acest articol, vom face încă un pas înainte și vom analiza diferențele fiziologice și structurale care sunt afectate de genetic și, la rândul lor, vor afecta felul în care arătăm și ce performanțe sportive putem atinge.

 

Diferențe în funcție de gen

În primul rând, vrea să eliminăm cea mai predictibilă parte: diferențele între femei și bărbați. Pe lângă diferențele evidente, structurale și hormonale, studiile au identificat peste 3000 de gene care sunt exprimate diferențiat în mușchii femeilor, față de cei ai bărbaților [1][2].

 

Diferențele majore includ compoziția diferită de fibre musculare, diferențe în metabolismul energiei, viteză contractilă [3] și dimensiunile fibrelor musculare [4]. În medie, mușchii bărbaților au o capacitate mai mare pentru metabolism anaerob și generează forțe mai mari, comparativ cu mușchii femeilor. De asemenea, există diferențe considerabile în timpul activităților intense ce duc la oboseală musculară, deoarece mușchii femeilor sunt mai rezistenți la oboseală și se recuperează mai rapid decât mușchii bărbaților [3].

 

Diferențe în masa musculară și atribute

 

Din variația totală, unele studii [5] indică faptul că există o componentă genetică ce explica 30-50% din dimensiunile musculare și forță, în timp ce altele [6] propun o marjă cu un plafon superior de 80% din diferențe fiind explicate de genetic, când vine vorba de masă musculară și forță.

 

O altă analiză [7] a indicat numere chiar mai clare pentru variația în răspunsuri, pentru trei variabile diferite, în funcție de influența genetică: componentă aerobă – influențată de genetic în proporție de 44%, forță – influențată de genetic în proporție de 72% și puterea – influențată de genetic în proporție de 10%.

 

Fibre musculare

Geneticul va avea o mare influență asupra numărului de fibre musculare, dimensiunile lor și compoziția acestora. Mediul intrauterin este o factor determinant major al masei musculare pe care o să o ai, la nivel individual, deoarece numărul de fibre musculare este setat la naștere [8]. Un mediu intrauterin compromis, cauzat de restricția nutrienților sau insuficientă placentară (care restrictioneaza dezvoltarea numerică a fibrelor musculare), poate avea efecte permanente asupra musculaturii unui individ.

 

În ceea ce privește compoziția de fibre musculare, mai multe studii [9][10] indică faptul că există o influența genetică predominantă asupra compoziției de fibre musculare, ce are efect direct asupra capacității musculare de a depune efort. În teorie, aproximativ 45% din compoziția de fibre este determinată genetic [Imaginea 1].

Exemple

Mai jos, voi oferi câteva exemple. Acestea vor fi la extreme, doar pentru că vreau să-mi subliniez punctul de vedere. Mai mult, aceste exemple sunt ale unor persoane cunoscute și nu vreau că afirmațiile mele să pară defăimătoare, ci doar să exprime niște exemple concrete.

 

Pentru primul exemplu, am ales gambele. Când vine vorba despre gambe, taberele sunt împărțite între oamenii care susțin că nu le pot crește pentru că nu au “genetic” și cealaltă tabăra care susține că poți crește orice grupă, cât timp faci lucrurile potrivite. Din punctul meu de vedere, răspunsul adevărat se află la mijloc, deși am tendința să înclin spre tabăra care aruncă vina pe genetic.

 

Nu aș vrea să rămâi cu ideea că dacă nu poți crește o grupă musculară, înseamnă că singurul factor este geneticul. Geneticul va juca un rol dar este posibil să existe abordări care să îti permită să treci peste asta, cel puțin până într-un punct. 

 

Mai jos avem două poze cu Dexter Jackson, câștigător 1x Mr. Olympia, cel mai important concurs din culturismul profesionist. Oamenii aceștia reprezintă top-ul fizicurilor în materie de dezvoltare musculară, estetic și simetrie. Cu toate acestea, o persoană cum este Dexter Jackson are un “genetic” deficitar pentru gambe, cum se vede în partea stângă a Imaginii 2.

Dacă cineva care trăiește din bodybuilding, este dispus să facă orice pentru aspect fizic și ajunge pe cea mai mare scenă de profil, nu își poate dezvolta gambele în concordanță cu restul grupelor, ce te-ar putea face să crezi că geneticul nu joacă un rol important?

 

Și, referitor la a face orice, în partea dreaptă a imaginii se observă cum gambele acestuia au fost mai mari, la un moment dat, deși a fost acuzat de folosirea unor substanțe injectabile intramuscular, pentru a mări volumul.

 

În contrast, avem cazuri studiate [11], în care anumite mutații genetice [Imaginea 3] să ducă la hipertrofie musculară exagerată în cazul copiilor. Ar fi o curiozitate ca acest caz să se apuce de bodybuilding. Cu siguranță are potențial de creștere mai mare, cel puțin la gambe, decât un om care chiar a câștigat cel mai prestigios concurs de bodybuilding din lume.

Și dacă tot suntem la capitolul estetic, mai jos îti prezint două cazuri ce țin de inserțiile musculare: Terry Crews și Arnold Schwarzenegger. Acea regiune a pieptului nu poate fi influențată de antrenament și este pur genetic. Această diferență, cu siguranță, poate decide rezultatul unui concurs de fitness, spre exemplu, indiferent de cât de mult vor munci cei doi. Literatura chiar indica acest lucru: 50% din adaptările musculare sunt datorate geneticului [12].

Concluzie

 

Când vine vorba de genetic, consensul științific pare să tindă a aloca în jur de 50% din rezultate către acest factor. Personal, cred că rezultatele majorității pot fi exprimate printr-o distribuție normală (în formă de clopot), în care cele mai multe cazuri se afla în mijloc și diferențele considerabile se află doar la extreme. Singura problemă apare atunci când această majoritate se compară cu cei înzestrați genetic și care sunt dispuși să facă orice pentru rezultate și care, evident, ajung să fie foarte cunoscuți în social media. Deși nu îmi plac clișeele de instagram, cred că citatul “you vs. you” are o însemnătate mai mare decât i se atribuie.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.